Technisch gezien ziek.

Als je ziek bent heb je griep. Je bent geveld en gaat onder de wol om er met een rot gevoel weer uit te komen. Een gebroken rug, geen stem,  maar je ziek melden met een opgeblazen hand t.g.v. een pols die gek doet.... Meen erop te hebben geslapen die nacht. Kan er niks mee.

Douchen duurt ruim een half uur.

Iedere handeling is als nieuw. Hoe krijg je een dopje van de shampoofles? Shampoo op je hand?

Iedere keer stuit je op een belemmering. Daar meld je je ziek voor? Loser. Hoe ga je nu op je werk komen?  Fietsen wordt een beetje onmogelijk met een hand en schakelen in de auto zal ook niet gaan. Als je er al arriveerd zal het googlen op de pc waar ik vorstelijk voor wordt beloond hem niet gaan worden. Afspraak met de huisarts gemaakt (favoriete bezigheid). Ik mag zowaar eerder komen. Niet dat je dan gelijk door kan lopen vanuit de wachtkamer, want plannen is deze beroepsgroep niet in het DNA meegegeven. Ik hield het op een peesje of holteontsteking, maar dit is gauw uitgesloten. Blijft over een acute gewrichtsonsteking. Dat moet een oorzaak hebben en daarvoor wordt het bloedprikken. Een aantal mogelijkheden worden aangevinkt en ik krijg in elk geval een ontstekingsremmer/pijnstiller. Binnen het uur na het bloedprikken wat een feest moet zijn voor de doktersassistente met zulke vaten aan de oppervlakte, zat ik in de sportschool te koekeloeren op een tv-schermpje terwijl de beentjes ronddraaiden. Ziek?? Nauwelijks. Technisch gezien wel: je bent niet in staat om je taak uit te voeren vanwege (tijdelijk) lichamelijk ongemak.

Donderdag, uiterlijk vrijdag moet de uitslag binnen zijn. Zelf even bellen. Gedaan, maar de uitslagen zijn er nog niet vrijdagochtend. Te laat? Ken zoiets van vroeger (stage Streeklab gelopen): bij positief moest een vervolgtest worden ingezet ter bevestiging. Ik zeg nog dat de uitslag waarschijnlijk zo beroerd is dat er nog even een weekend overheen gaat...

Maandagochtend klokslag acht uur belt de huisarts op mijn Samsung. Valt direct met de deur in huis: positief voor Lyme. Geen twijfel. Dit is het. Die boodschap komt gelijk aan. Heb toevallig op de radio net gehoord dat dit knap vervelend kan zijn (understatement). Je bent dan een geluksvogel! Een geluksvogel omdat je huisarts je hierop heeft laten testen. Bofkont omdat je positief bent: er kan nu wat aan gedaan worden. Bofkont: omdat je antistoffen hebt kunnen maken om e.e.a. aan te tonen. Het schijnt dat niet een ieder dit is gegeven. Zonder dit al: had je vage klachten gehad en had je weken/maanden vrij rond gelopen.

Wat is het plan? Redelijk zware kuur van 30 dagen antibiotica. Dat zwaar valt wel mee. In het buitenland wordt tot dubbele dosis gegeven. Het zwaar zit in de mogelijke maagklachten?

Die dag heb ik menig Lyme site bezocht en ken ze onderhand allemaal. Tekenbeet daar begint het mee. Heb dit altijd weggewuifd. Deze geocacher zat soms dagelijks in en tussen de struiken. Waar begin je met controle: heb geen ogen op de rug!

UItgerekend nu Lyme, terwijl mijn tellerstand als geocacher op een hand is te tellen dit jaar. Spanje: drie weken terug? Texel drie maanden terug? Camping Brabant? Wandeling Mijnweg? Borellia laat geen ansichtkaartje achter.  Niet echt zo'n attent beest trouwens die teek. Een echte viezerik. Uit recent onderzoek blijkt dat hij een varieteit aan bacterie-soorten in de aanbieding heeft voor zijn ongewilde gastheer: ongeluk komt zelden alleen. Een coinfectie met een andere bacterie schijnt niet ongewoon te zijn, maakt de diagnose er niet gemakkelijker op, laat staan het behandelplan.

Deze smerigheid schijnt hij in zijn maag te herbergen en als je hem niet met tact verwijderd braakt hij zijn maaginhoud in jou huid en hiermee begint het feest.

Lichaam reageert hierop en dat resulteert in die rode kring.

MIjn geval heeft dit in het (verre?) verleden afgespeelt. Actueel is nu een acute gewrichtsontsteking. Hiermee ben je een fase verder.

Serieuze shit. Komende maand moet het dus wel gebeuren:het gebeurd zijn met die Borellia, want antibiotica is het enige wat de arts in de aanbieding heeft.

Borellia, spyrocheet, kampioen verstoppertje spelen; heeft deze geocacher gevonden. Ik heb een beetje een schijthekel aan deze travelbug. You entered my house, are not invited!

Viespeuk: die teek met zijn cocktail aan bacterieen.

Ga d'r met gestrekt been in: stel mijn eigen cocktail samen van 2elijns middeltjes die een beetje moeten helpen. Blijft wel even nadenken, dus wordt ook de site geraadpleegd van de kwakzalverij! D'r lopen nogal wat charlatans rond op dit gebied.

Een dametje die zegt helderziend te zijn de spyrocheet kan localiseren. Kennelijk veel betaald aan Google, want ze staat bovenaan. Of van de fraaie gelijkstroommeters die zogenaamd een trilling in je lijf opwekken en heb je de eigen-frequentie te pakken dan krijg je een staande golf en breek het voorwerp.

Dit is visueel te maken met een ijzeren draadje. Zou dus ook voor die Borellia moeten gelden. Het enige wat dit zou breken is mijn banksaldo.

Als je echt alles hebt geprobeerd wat zou je doen? Vraag het Silvia Millecam... 

Al gauw blijkt dat er twee specialistische centra zijn in Nederland: Nijmegen en Utrecht. Daarnaast heel veel noem het maar antroposofische instellingen en media. 

Hardlopen gaat gewoon door, maar het gaat toch niet gewoon.

Heb het idee op de fiets naar het werk dat ik mijn banden niet helemaal heb opgepompt. Oftewel ik functioneer op 90% vermogen. Hartslag is belachelijk laag: minimaal 5 slagen onder normaal en forse uitschieters naar beneden. Bij ontstekingen verwacht je juist net afwijkingen naar boven.

Ook in de sportschool is het anders: duwen aan gewichtjes vind mijn pols niet fijn. Roeien gaat wel: hierbij blijft de pols recht, maar alles wat je doet onder een bochtje: niet zozeer pijnlijk, maar je voelt het en laat het ...

Dan komt het besef: met Pinksteren liep mijn linkerbeen vol met vocht. In Leiden heb ik toen bij het inlopen besloten niet te starten. Dit vocht kwam vanuit mijn enkel..... Was dat ook een acute aanval? Zou die Borellia hier mijn gewricht al een beetje gesloopt hebben? Zou wat verklaren. Kijk, dan is het die pees, dan de hiel dan de onderkant. Het is natuurlijk ook een mix, want je voet zoekt de ontspanning... We gaan er dus vanuit dat het hardlopen de trigger is en de primaire oorzaak de Borellia die de 'ondergrond' heeft ondermijnd. 

Maar nog steeds: het voelt niet ziek. Vreemde gedachtensprong: de aidsdrager zal ditzelfde hebben? Geen ervaringsdeskundige: maar ook deze hoeft zich niet ziek te voelen, kan nog van alles, maar draagt wel iets naars bij zich.

Als regel staat op de doosjes antibiotica: kuur afmaken!

Krijg ik telefoon van de doktersassistente: de dokter vraagt zich af waarom U een herhalingsrecept aanvraagt, zijn er nog klachten dan?

Hallo! Moet ik nu de dokter overtuigen van het nut van die 30 dagen afmaken die hijzelf heeft voorgesteld? Lijkt omgekeerde wereld. Hoort er misschien wel een beetje bij in de wondere wereld van de Lyme patient; onbegrepen veelal. Dit is in elk geval onbegrijpelijk.

Er zijn twee protocollen in Nederland. De een wat conservatief en de ander meer met gestrekt been. Testen vliegen je ook om de oren. Allemaal indirecte testen. Borellia op kweek zetten zoals bij een normale infectie is een hachelijke onderneming. Hij laat zich in vitro niet zo makkelijk kweken, los van het feit van een akelig langzame celdeling (dag of drie t.o.v. E.coli 20 minuten). Doxycyline haakt in op die (trage) celdeling.

Ook zo'n leuke uitdrukking: ik krijg er het zuur van! Dat is dus ook van toepassing op deze Borellia. 

Gifstoffen afvoeren: chorellapoeder, zeer smakeljke groene brei wordt dit in je youghurt. Ziet eruit als alg en smaakt naar alg.

Een Tom Dumoulintje: die darmen is ook wat. Heb het idee dat er driemaal meer zoveel uitkomt dan erin gaat. Elk half uur ben ik aan de beurt. Terugreis op de fiets is een uur, dus reken maar uit. Bespaar de details.

Changing the Battleground. Het slagveld wordt uitgestreden op het immuunsysteem. Dat aanpassen.